Αναγνώστες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τουρίστες απ' το Κόσοβο όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για αγορές... σαλονιών

Τουρίστες απ' το Κόσοβο όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για αγορές... σαλονιών

Επισκέπτες υψηλού βαλαντίου στη Θεσσαλονίκη

Οι τουριστικοί δρόμοι Πρίστινας - Θεσσαλονίκης έχουν πλέον ανοίξει. Και όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για αγορές, αφού αρκετά είναι πλέον τα νεόνυμφα ή μελλόνυμφα ζευγάρια
από το Κόσοβο, που ταξιδεύουν οδικώς μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αγοράσουν και να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους όλη την... οικοσκευή για το καινούργιο νοικοκυριό τους, από κατάστημα γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας επίπλου.
Παράλληλα, οι παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας προσελκύουν ολοένα περισσότερους τουρίστες από το Κόσοβο -έστω σε μικρούς αριθμούς και μεμονωμένα (όχι με γκρουπ) προς το παρόν- οι οποίοι "παραβλέπουν" τις όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες στην έκδοση της βίζας Σένγκεν, προκειμένου να απολαύσουν τις διακοπές τους στις βορειοελλαδικές παραλίες.
Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, των προέδρων των ενώσεων ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου και Πιερίας, Αφροδίτης Λέινα, καθώς και του εντεταλμένου συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα τουρισμού, Σπύρου Πέγκα.

Από το Κόσοβο στις παραλίες Χαλκιδικής και Πιερίας

"Υπάρχει διάθεση να έρθουν στη χώρα μας και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται ως επί το πλείστον για τουρίστες υψηλού βαλαντίου που έρχονται οδικώς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Προς το παρόν, οι αριθμοί είναι μικροί και οι τουρίστες μεμονωμένοι, λόγω και του ότι για να επισκεφτούν την Ελλάδα χρειάζεται βίζα Σένγκεν, αλλά η τουριστική αγορά του Κοσόβου έχει πλέον ανοίξει" σημειώνει ο κ.Τάσιος.
Από την πλευρά της, η κ. Λέινα επισημαίνει ότι, πραγματικά, μετά το 2010-2011, οι επισκέπτες από το Κόσοβο αυξάνονται σε αριθμό, αν και οι αφίξεις παραμένουν περιορισμένες. «Η Πιερία είναι πολύ γνωστή στην πρώην Γιουγκοσλαβία εδώ και πολλά χρόνια, οπότε δεν μας κάνει εντύπωση ότι έχει ανοίξει και η αγορά του Κοσόβου. Ακόμη και στη διάρκεια του πολέμου είχαμε επισκέπτες από την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας» επισημαίνει, ενώ ερωτηθείσα ποια είναι η τάση για φέτος, απαντά ότι προς το παρόν δεν έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για κρατήσεις.

Το εισόδημα ανηφορίζει, τουρίστες... κατηφορίζουν

Η σταδιακή αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του Κοσόβου, μετά τον πόλεμο, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση και του πολιτικού κλίματος στην περιοχή, έχουν κάνει "ορατά" στην Πρίστινα και τα θέλγητρα της Θεσσαλονίκης.
«Σε συνάντηση που είχα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης του Κοσόβου, μού είπε ότι οποιοδήποτε νέο ζευγάρι παντρεύεται εκεί, σκέφτεται να κατέβει στη Θεσσαλονίκη για να αγοράσει όλη την οικοσκευή του. Κάθε Σαββατοκύριακο, γνωστό ξενοδοχείο πέντε αστέρων της πόλης υποδέχεται τουρίστες από το Κόσοβο. Το βιοτικό επίπεδο στην περιοχή αρχίζει και ανεβαίνει» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι τουρίστες από τη συγκεκριμένη περιοχή επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη σχεδόν αποκλειστικά για αγορές στα εμπορικά καταστήματα, διασκέδαση και ευ ζην.

Ταξίδια εξοικείωσης ενόψει

Η αγορά της Πρίστινας ενδιαφέρει γενικότερα τον δήμο Θεσσαλονίκης, που σύντομα -ενδεχομένως και μέσα στον Απρίλιο- θα διοργανώσει, σε συνεργασία με την εκεί ελληνική Αντιπροσωπεία και το Εμπορικό Επιμελητήριο, ταξίδι εξοικείωσης ("fam trip") με την τουριστική αγορά της περιοχής ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων από τη Βόρεια Ελλάδα, προλειαίνοντας το έδαφος για συνεργασίες. Παράλληλα, πρόθεση υπάρχει και για "fam trip" από Πρίστινα προς Θεσσαλονίκη.

Πηγή: newsbeast.gr

Popular Posts

Sponsors