Αναγνώστες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Δικαιώματα κατά τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια..

Καταλύματα - Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε

Πολλά προβλήματα εμφανίζονται στις περιπτώσεις των καταλυμάτων των ταξιδιωτών, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, είτε και για ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Σε περίπτωση που έχετε κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα
  • Πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο
  • Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ότι ακριβώς ζητήσαμε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ξενοδοχείου και του δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, cd player, πρωινό, κλπ)
  • Ο ξενοδόχος δικαιούται να σας ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά)
  • Η προκαταβολή χάνεται σε περίπτωση που ματαιώσετε ή αναβάλετε το ταξίδι και δεν έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον ξενοδόχο (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, αν ειδοποιήσετε εγκαίρως δεν έχετε καμία επιβάρυνση διαφορετικά αναγκάζεστε να καταβάλετε το 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε
  • Για να κατοχυρωθείτε θα πρέπει ο ξενοδόχος να σας απαντήσει εγγράφως με fax ή e-mail μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται την παραγγελία σας
  • Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη απάντηση ή άλλη απόδειξη της κράτησης, αυτή θεωρείται ότι έγινε για μία ημέρα και ανανεώνεται καθημερινά σιωπηρώς (εφόσον κανείς πελάτης – ξενοδόχος δεν δηλώνει το αντίθετο)
  • Εγκαταλείπετε το δωμάτιο ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ αν παραμείνετε έως τις 6 το απόγευμα θα επιβαρυνθείτε με το 50% της τιμής
  • Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη
 Ενοικιαζόμενα δωμάτια
 Αν πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια προσέξτε τα ακόλουθα:
  • Να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ
  • Να έχουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο. κουζίνα, σκεύη)
  • Να έχουν σωστό φωτισμό
  • Να είναι καθαρά και να παρέχονται σεντόνια και πετσέτες
  • Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα δωμάτια
Χρονομεριστική Μίσθωση
 Χρονομεριστική Μίσθωση είναι η αγορά του δικαιώματος χρήσης εξοχικής διαμονής για διάστημα 3 -60 ετών ή ισόβια, σε ένα κατάλυμα και για ορισμένο διάστημα (1 -2 εβδομάδες) με δικαίωμα ανταλλαγής εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα σε άλλο κατάλυμα που εσείς επιλέγετε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  1. Μην υπογράφετε τίποτα χωρίς να το μελετήσετε και χωρίς να είστε βέβαιοι για το περιεχόμενό του. Μην παρασύρεστε από την «ευκαιρία» που σας προσφέρουν μετά από τετράωρη «πλύση εγκεφάλου» σε ένα ιδιαίτερα δελεαστικά διαμορφωμένο και επιβλητικό χώρο!
  1. Μην δεχθείτε να υπογράψετε συμβόλαιο χωρίς την παρουσία συμβολαιογράφου, ή χωρίς να διαβαστεί και να σας εξηγήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας, ακόμα και με την παρουσία συμβολαιογράφου ΜΗΝ υπογράφετε κατά την πρώτη σας επίσκεψη.
  1. Αν υπογράψετε συμβόλαιο ή προσύμφωνο, μην φύγετε χωρίς να πάρετε μαζί σας αντίγραφο, το οποίο θα έχετε μελετήσει επισταμένως.
  1. Μην δώσετε προκαταβολή, ο νόμος απαγορεύει την καταβολή της.
  1. Διαβάστε προσεκτικά οτιδήποτε είναι να υπογράψετε. Μην βασίζεστε στις προφορικές διαβεβαιώσεις. Ζητήστε να δεσμευτούν έγγραφα για ότι σας υπόσχονται προφορικά, σε αντίθετη περίπτωση ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ.
  1. Μην δεσμεύεστε με την υπογραφή αξιογράφων (συναλλαγματικών) ή για την έκδοση δανείου κλπ.
  1. Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε το δικαίωμα ανταλλαγής σε όλο τον κόσμο, να ξέρετε ότι θα πληρώσετε εφ’ άπαξ συνδρομή όλοι όσοι αναφέρεστε στην σύμβαση, και επίσης, ότι κάθε χρόνο θα πληρώνετε έξοδα ανταλλαγής
  1. Ελέγχετε πάντα αν τα ξενοδοχεία στα μέρη της προτίμησής σας εξακολουθούν να έχουν συνεργασία με την εταιρεία ανταλλαγών καθώς και το πότε λήγει (συνήθως είναι διετής)
  1. Καλύτερα να αποφεύγετε το ‘δώρο’ της δωρεάν διαμονής! Θα σας κοστίσει περισσότερο από το να καλύψετε εσείς όλα τα έξοδα αυτού του ταξιδιού. Δεν έχετε δυνατότητα επιλογής του πότε θα πάτε, της ταξιδιωτικής εταιρείας για την αγορά των εισιτηρίων, και θα πληρώσετε υποχρεωτικά ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο που θα μείνετε!
  1. Έχετε το δικαίωμα, εντός 10 εργασίμων ημερών από την παραλαβή των συμβολαίων, να υπαναχωρήσετε, (δηλ. να ακυρώσετε το συμβόλαιο) χωρίς καμία δικαιολογία, απλά και μόνο γιατί αλλάξατε γνώμη. Μόνο προσοχή! Η ακύρωση πρέπει να γνωστοποιηθεί στην εταιρεία με Εξώδικη Επιστολή με δικαστικό επιμελητή, εντός του 10ημέρου. Επίσης έχετε δικαίωμα να καταγγείλετε την σύμβαση εντός τριών μηνών αν δεν έχετε λάβει όλες τις πληροφορίες που προβλέπονται από το νόμο.

    Πηγή: ekpizo.gr

0 σχόλια:

Popular Posts

Sponsors